Værd at vide om lånebegreber

Lån og kviklån er en af de helt store forretninger i den finansielle verden. De bruges til at tjene penge til långivere. Med det i tankerne ønsker ingen långivere at låne nogen penge uden løftet om noget til gengæld. Husk dette, når du undersøger lån til dig selv eller til din virksomhed. Den måde, som lånene er struktureret på, kan nemlig godt være forvirrende og i sidste ende forårsage større mængde gæld. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan lån fungerer, før du låner penge. Med en bedre forståelse for lån kan du spare penge og træffe bedre beslutninger om en eventuel gæld. Hermed også, hvornår du skal undgå at erhverve yderligere lån, eller hvordan du bruger dine lån bedst muligt. Så hvilke begreb er det vigtigt at kende til indenfor låneverdenen?

Hvad er en rente?

Dette er det beløb, som långiveren opkræver for at låne dig penge. Det er normalt en procentdel af dit lånebeløb og er typisk baseret på den sats, som din långiver opkræver. Dette kaldes også for den føderale fondsrente, og er den rente, som bankerne baserer deres egne renter på.

Flere renter er baseret på den føderale fondsrente, heriblandt blandet andet primær renten, som er en lavere rente, der er forbeholdt de mest kreditværdige låntagere, som typisk består af virksomheder. Mellemstore og høje satser gives derefter til dem med større risiko for långiverne, såsom mindre virksomheder og forbrugere med varierende kredit score.

Hvad betyder omkostninger?

At forstå eventuelle omkostninger forbundet med et lån kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilket lån du skal vælge. Omkostninger uddybes dog ikke altid på forhånd, når du skriver under på et lån, og indenfor økonomi og jura, kan det derfor typisk fremstå meget forvirrende, hvis man har et ønske om at optage et lån.

Hvad er renteomkostninger?

Når du optager lån, skal du naturligvis betale det lånte beløb tilbage plus renterne, der normalt fordeles over løbetiden for dit lån. Du kan få et lån til det samme beløb fra forskellige långivere, men hvis en eller begge renter eller løbetid er varierende, betaler du således et andet beløb af den samlede rente.

Omkostningerne for en låntager kan dog virke meget vildledende, når der skal tages højde for de forskellige satser. Den årlige procentsats for et lån er den mest populære type, der annonceres af kreditorer, fordi det ikke tegner sig for de renter, der betales over et antal perioder.

Scroll to Top